Warmtepompen en zonneboilers

  • Grond/water-warmtepomp
  • Lucht/water-warmtepomp

Warmtepompen

Een warmtepomp is een energiezuinige en milieuvriendelijke ter vervanging van of naast de klassieke verwarmingsinstallatie. Een warmtepomp gebruikt immers slechts een kwart elektriciteit en haalt drie kwart gratis energie uit de lucht, de grond of water. 

Een grond-water-warmtepomp maakt gebruik van de warmte die in de ondergrond aanwezig is. Er wordt een ondergronds netwerk van buizen geïnstalleerd en daarin wordt een mengsel van water en glycol rondgepompt. Het mengsel neemt de aanwezige warmte op en die wordt aan de warmtepomp afgegeven. Daarna maakt de sanitaire of verwarmingsinstallatie in je woning er gebruik van.

Een lucht-water-warmtepomp zal warmte aan de lucht onttrekken en voert die lucht via een watercircuit naar binnen. Die warmte kan worden gebruikt voor warm water of voor de centrale verwarming. Dit systeem wordt vaak gekozen om gerenoveerde huizen van een milieuvriendelijk energiesysteem te voorzien. Hiervoor zijn geen ingrijpende aanpassingen nodig, zoals bijvoorbeeld een grondboring.

Zonneboilers

De zonneboiler is aangesloten op een buizensysteem waar een vloeistof doorheen loopt. Het principe is eenvoudig: als een tuinslang de hele dag in de zon ligt, wordt het water in de slang erg warm. Zonneboilers maken gebruik van datzelfde principe.

De warmte vanuit de buizen wordt naar een boiler geleid die is aangesloten op de cv-ketel en het water dat in de boiler zit wordt warm. Zo hoeft uw cv-ketel minder energie te leveren. Dat betekent minder kosten van uw energieverbruik. Zelfs in de winter als de zon maar een paar uur schijnt, kan zo'n boiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken. Sommige systemen leveren ook een bijdrage aan de ruimteverwarming.

Dave Willaert bvba plaatst zonneboilers en warmtepompen voor particulieren en gebouwen.Wij werken onder andere met: